Skip to content

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Τροποιήθηκε:
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μας βοηθάει να βρούμε το σωστό για εμάς επάγγελμα!

Πολλές φορές, επιλέγουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με κάτι που μας αρέσει επιφανειακά ή που μας το προτείνουν οι γονείς, οι καθηγητές και οι φίλοι μας. Συχνά, όμως, αυτή η προσέγγιση εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούμε να εργαζόμαστε σε έναν τομέα που αποδεικνύεται εντελώς ξένος προς τις έμφυτες κλίσεις και τις ικανότητές μας.

Σαν αποτέλεσμα, επιλέγουμε μια σχολή κατά προσέγγιση, βασιζόμενοι πιο πολύ στις προσδοκίες μας, παρά στην αντικειμενική γνώση που έχουμε για αυτή και τις επαγγελματικές προοπτικές που έχει.

Εναλλακτικά, εάν ήδη απασχολούμαστε επαγγελματικά κάπου, σταδιακά αρχίζουμε να νιώθουμε εργασιακά εξαντλημένοι και απογοητευμένοι από τη ζωή και την απόδοσή μας, καθώς δε νιώθουμε ότι βρισκόμαστε εκεί που πραγματικά θα θέλαμε.

Η απρόσεκτη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εργασιακή εξάντληση και αίσθημα προσωπικής ματαίωσης.
Photo by Lukas Bieri: Η εργασιακή απογοήτευση είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες συναισθηματικής πίεσης και εξάντλησης.

Αποφεύγουμε την παγίδα, επιλέγουμε την ευδαιμονία μας.

Ο Frans Parsons κοινωνικός μεταρρυθμιστής και «πατέρας» του σύγχρονου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προσπάθησε να βοηθήσει τους νέους να αποφύγουν αυτήν τη συνηθισμένη παγίδα, προτρέποντάς τους να βάλουν σε προτεραιότητα την ευδαιμονία τους:

Η πραγματική ευημερία και ευδαιμονία σε έναν άνθρωπο επιτυγχάνεται μόνο όταν τα προσωπικά του ταλέντα, οι έμφυτες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του συνάδουν με το καθημερινό του επάγγελμα.

Frans Parsons, 1909

Σημαντικοί ψυχολόγοι από τότε μέχρι και σήμερα (Kuder, Thurstone, και Strong, Tavris, Super & Crites, Tyler, Harrington, Holland, κ.ά.), μέσα από συστηματική μελέτη χρόνων, κατάφεραν να δημιουργήσουν συστοιχίες ψυχομετρικών τεστ που αναδεικνύουν τον τομέα απασχόλησης που ταιριάζει περισσότερο σε κάθε συμβουλευόμενο/η, με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.

Τι ακριβώς «μετρά» το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού;

Τα σύγχρονα και εγκεκριμένα ψυχομετρικά εργαλεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού που παρέχουμε ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας βοηθούν το/τη συμβουλευόμενο/η να ανακαλύψουν:

  • Το εύρος των αριθμητικών, γλωσσικών, μηχανικών και διαγραμματικών ικανοτήτων που διαθέτει (Κλίμακα CAPS).
  • Τους τύπους προσωπικότητας στους οποίους ανήκει: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός, Συμβατικός (Κλίμακα RIASEC).
  • Το  βαθμό αυτοεκτίμησης που έχει μέσα στα περιβάλλοντα που ζει και κινείται (σχολείο, οικογένεια, κοινωνικός περίγυρος).
  • Πώς προβαίνει στη λήψη αποφάσεων (εξωτερικός ή εσωτερικός προσανατολισμό ελέγχου).

Σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται το δικό μας κάλεσμα;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, μπορεί να αγνοήσουμε την εσωτερική μας σειρήνα εξαιτίας ενός παροδικού εξωτερικού παράγοντα, που, προς στιγμήν, μπορεί να μας αποπροσανατολίσει.

Photo by Pexels: Προσανατολιζόμαστε σωστά για να έχουμε την επαγγελματική ζωή που μας αξίζει.

Και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός δημιουργήθηκε ακριβώς με αυτό το σκοπό: Να μας βοηθήσει να κάνουμε επανορθωτικές επιλογές εκπαίδευσης και καριέρας. Επιλογές που μας φέρνουν πιο κοντά στο αληθινό μας όραμα. Στο επάγγελμα που μας ευχαριστεί και μας ολοκληρώνει.

Έτσι, βρίσκουμε πλέον τη δύναμη να βγούμε στον κόσμο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έτοιμοι να του προσφέρουμε ό,τι καλύτερο έχουμε έμφυτο μέσα μας.

Και η εμπειρία μας καθημερινά στην ΠΡΟΟΔΟ μας δείχνει ότι, με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθειά μας συνήθως βγάζει σε ένα λιμάνι που να αξίζει τον κόπο!

Με εκτίμηση,

Γεωργία Κουτέρη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας